RENGINIAI
APIE MUS MEDIJOSE
Pirkėjų atsiliepimai:
„Stebiuosi Jūsų kruopščiu darbu, idealiu skoniu. Jūs ne tik pabrėžiat perlo švelnų grožį ir tyrumą, bet ir parodot kitą žodžio „perlas“ reikšmę: kaip retenybę ir orumą...“ Irina
Daugiau pirkėjų atsiliepimų
APIE MUS MEDIJOSE
Pirkėjų atsiliepimai:
„Stebiuosi Jūsų kruopščiu darbu, idealiu skoniu. Jūs ne tik pabrėžiat perlo švelnų grožį ir tyrumą, bet ir parodot kitą žodžio „perlas“ reikšmę: kaip retenybę ir orumą...“ Irina
Daugiau pirkėjų atsiliepimų
2023 11 26
Artėjant šventėms, dalijamės XIX a. lenkų rašytojos ir kulinarijos knygų autorės Lucynos Ćwierczakiewiczowos (1826–1901 m.) Torunės meduolio receptu. Mūsų krašte šios veikėjos atitikmuo būtų garsioji W. A. L. Zawadzka, o Anglijoje – Mrs. Beaton. Receptą pateikiame su nedideliais savo patobulinimais, kuriuos padiktavo patirtis, kaip kepti pagal šį receptą. :)

Šis receptas ypatingas tuo, kad jame naudojami ruginiai miltai. Ruginiai miltai būdingi ir kitiems labai seniems receptams, tarp jų – pirmuoju Torunės receptu laikomam receptui iš „Compendium medicum auctum“ (1767 m.). Šis leidinys, kaip galime spręsti iš pavadinimo, atskleidžia pirminę meduolių panaudojimo paskirtį – kaip vaistų. Šio XVIII a. leidinio sudarytojas – vienuolis pranciškonas Apolinaras Wieczorkowiczius (1661–1728 m.). Knygoje, kurioje pateikiama dvidešimties skirtingų autorių medžiaga, išvardytos ligos ir nurodyta, kaip jas gydyti.

„Compendium medicum auctum“ (1767 m.)

Bet grįžkime į XIX amžių – prie Lucynos Ćwierczakiewiczowos recepto.
Originalus receptas
♦ 1,2 kg medaus
♦ 2 litrai ruginių miltų.
♦ 4 kiaušinių, 1 kiaušinio trynio
♦ Pusė šaukštelio potašo, ištirpinto 2–3 šaukštuose degtinės (vietoj šios seniesiems receptams būdingos retos kildinimo medžiagos galima naudoti ir sodą)
♦ Sauja apelsinų cukatų (dėjome gerokai daugiau)
♦ Sauja paskrudintų migdolų riešutų (dėjome gerokai daugiau)
♦ Tarkuotos apelsino žievelės (citrinos žievelė taip pat gerai)
♦ 1 arb. šaukšt. piestele smulkintų gvazdikėlių
♦ 1–2 arb. šaukšt. piestele smulkinto žvaigždinio anyžiaus
Čia recepte dar siūlomas prieskonių mišinys paskanintam variantui.
Papildomi priedai paskanintam receptui
♦ 1 arb. šaukšt. piestelėje smulkinto muškato riešuto
♦ 2 arb. šaukšt. malto arba piestelėje smulkinto Ceilono cinamono
♦ 1 arb. šaukšt. piestelėje smulkinto kardamono
♦ 0,5 arb. šaukšt. piestelėje smulkintų juodųjų pipirų
♦ 1 arb. šaukšt. maltų imbierų
♦ Džiovintų vaisių, riešutų, pagal norą ir skonį, kuo daugiau, tuo geriau. Mes dėjome džiovintų slyvų, abrikosų, spanguolių, razinų, migdolų, lazdynų riešutų; galima ir kitokių ir pan. :)

Kaip gaminti?
♦ Pasiruošti prieskonius, susmulkinti džiovintus vaisius ir riešutus (jei reikia).
♦ Pakaitinti medų, suberti prieskonius, truputį pakaitinti, bet neužvirinti.
♦ Į miltus (geriau persijotus, bet nebūtinai) supilti karštą medų išmaišyti tvirtu mediniu šaukštu. Masė bus lipni ir gana tvirta.
♦ Sudėti 4 kiaušinius, išmaišyti, leisti tešlai šiek tiek atvėsti.
♦ Sudėti potašą (jei naudojama soda, turbūt geriausia įberti jos į miltus pradiniame etape, prieš įpilant medų. Manome, kad reiktų kokio arb. šaukštelio sodos, bet su soda nebandėme). Gerai išmaišyti.
♦ Suberti visus priedus – riešutus ir džiovintus vaisius.
♦ Sudėti į skardą, išklotą kepimo popieriumi (optimalu maždaug 2,5 cm storio).
♦ Viršų ištepti plaktu kiaušiniu arba alumi, sulyginti.
♦ Kepti įkaitintoje orkaitėje, 180 laipsnių karštyje, 30–45 min.
♦ Atvėsinti, tada pjaustyti.

Štai kelios akimirkos iš meduolio kepimo proceso...

Visi priedai meduoliui skaninti jau paruošti – apelsinų cukatai, razinos, supjaustytos džiovintos slyvos, nutarkuota citrinų žievelė ir skrudinti lazdynų bei migdolų riešutai.

Apelsinų cukatai mūsų pačių ruošti taip pat pagal XIX a. receptą. Vien cukatų gaminimas užtrunka savaitę... :)

Štai jau įmaišyti visi reikiami priedai, tešla sunki, lipni, sunkiai sukama – išmaišant lengva ir nuospaudą ant rankų pritrinti.

Jau iškepęs! Belieka atvėsinti ir pjaustyti. O dar geriau, jei yra pakankamai laiko jam susistovėti bent savaitę, prieskoniams atsiskleisti...
Ir taip – pats laikas skanauti!!! :) Meduolis sodraus skonio, sulig kiekvienu kąsniu pasitaikančiais vis kitais priedais. Jo savotiškumas – pilno grūdo ruginiai miltai suteikia sunkiai nusakomo traškumo. Ir labai sotus!
Šis į pyragą panašus meduolis mena meduolio-medauninko (arba medaus pyrago) praeitį. Mat nuo senų laikų būta tarsi dviejų meduolio atmainų – kietasis forminis meduolis ir minkštesnis medauninko tipo meduolis. Šis meduolis-medauninkas, beje, nėra purus ir minkštas, nes labai daug medaus, o jis iškepusiam meduoliui suteikia tvirtumo. Tačiau tai nė kiek nekliudo mėgautis iš amžių glūdumų išnyrančiu skoniu ir tiesiogine to žodžio prasme gomuriu prisiliesti prie istorinės kulinarijos...

Daugiau apie meduolio istoriją galite sužinoti, peržiūrėję mūsų renginio „Kvapni ir paslaptinga... Meduolio istorija“ nuotraukų albumus:
♦ 2022 m. renginys
♦ 2023 m. renginys
♦ VDU (Kauno trečiojo amžiaus universitetui)
O gal norėsite sudalyvauti renginyje arba jį užsakyti? Tuomet kreipkitės el. paštu info@filigrania.lt arba telefonu +370 612 66 815.
© Lina Krasnovaitė-Siparienė, Rūta Krasnovaitė
„Filigrania“
„Filigrania“