Idėjos šventiniam stalui

Graviūros iš Mrs. Beeton knygos „Household Management“ (1880 m.) detalė


2017 m. gruodžio 24 d.


Virtuvė netruks prisipildyti gardžiais gaminamų patiekalų kvapsnimis... O gal čia atrasite kokią pamirštą idėją tradiciniam Šv. Kūčių stalui? :)

                                                            
 

Pirmiausia dalinamės plotkeliais, juos laužom ir pasibučiavę linkim malonių švenčių ir tik tada sėdam prie stalo, nukrauto tradiciniais pasninko valgiais – daugiausia žuvies ir daržovių patiekalais. Tai įvairiausios silkės: marinuotos, Schmalzheringe (riebios silkės sūryme), vien tik su svogūnais ir alyvom užpiltos, silkių sviestas, kapota silkė su virtais kiaušiniais, silkė su svogūnais, pomidorų koše ir morkom; šalta, kimšta žuvis drebučiuose, marinuotos stintos, keptos seliavos, daržovių mišrainė, marinuoti burokėliai ir grybai, baršteliai su ausytėm, džiovintų vaisių kompotas, spanguolių kisielius, aguonų pienas su šližikais. Vėliau valgomas aguonų pyragas, meduolis, įvairūs pyragėliai, meduoliniai grybeliai, riešutai ir žali vaisiai.

                                                            

Taip apie Kūčių vaišes savo vaikystėje, tarpukario laikotarpiu pasakoja Jono Vileišio duktė Rita A. Vileišytė-Bagdonienė savo atsiminimų knygoje „Tolimi vaizdai. Signataro dukters atsiminimai“.


Graviūra iš Mrs. Beeton knygos „Household Management“ (1880 m.)