Tradiciniai amatai šiandien: iššūkiai ir sėkmės

Tradicinio sario siuvinėjimas rankomis, http://article.wn.com nuotr.


2016 m. liepos 14 d.
 

    Mados portalas „Business of Fashion“ įspėja – visame pasaulyje senųjų amatų grožis ir kultūrinė išmintis atsidūrė ant išnykimo ribos. Aukštos kvalifikacijos meistrų katastrofiškai mažėja, teigia jie, nes vis daugiau jaunų žmonių pasirenka kitas profesijas. Tai, o kartu ir masinė, globalizuota gamyba daug tradicinių, rankų darbu pagrįstų amatų tiesiog „paguldė ant menčių“. Tie, kurie išliko, dažnai tėra nedidelis šeimos verslas, neturintis finansinių išteklių pritraukti naujų talentų ir įgūdžių sukurti veikiančius verslo modelius. Ar gali tradiciniai amatai išlikti šiandieniniame pasaulyje?
    Pasirodo, gali. Esama tradicinių amatų bendrovių, kurios geba išlikti gyvybingos ir konkuruoti. Jos aptarnauja tokius aukštosios mados grandus kaip „Chanel“ ir „Dior“.
    Kai kurių iš jų sėkmės paslaptis – lankstumas ir gebėjimas prisitaikyti prie aplinkos iššūkių, kūrybiškas požiūris į tradiciją, gebėjimas pritaikyti ją šiuolaikiniams poreikiams. Tik taip bus galima pasiekti jaunąją kartą. Pavyzdžiui, 1688 m. pastatyta tekstilės gamykla Hosoo Japonijoje, seniau dideliais kiekiais gaminusi tradicinio audimo kimono samurajams ir kariams, dabar, kimono paklausai sumažėjus 90 procentų, gamina itin prabangius šiuolaikiškus audinius „Louis Vuitton“, „Christian Dior“ ir „Chanel“ mados namams. O aukštoji mada be rankų darbo išsiversti negali – juk tik tie gaminiai, kurių ne mažiau kaip 50 procentų darbo sudaro būtent rankų darbas, gali būti priskiriami aukštosios mados kategorijai.

    Kitų bendrovių unikalumo garantas ir sėkmė – išsaugoti senieji įrenginiai, siuvinėjimo ar audinių modeliavimo formos. Pavyzdžiai, XIX a. įkurti siuvinėjimo namai „Lesage“ Prancūzijoje turi milžinišką archyvą, siekiantį net 70 000 siuvinėjimo pavyzdžių, o jų rinktis asmeniškai atvykdavo pats Yves Saint Laurent. „Lesage“ generalinė direktorė Caroline Leborgne pažymi, kad dabar tradiciniai amatai ir rankų darbas tampa mados dalimi. O mes pridurtume – jie yra aukščiau mados!
Dizainerės Elie Saab suknelė su rankų darbo siuviniais  
     Nėra abejonių, kad, nepaisant tokios sparčios globalizacijos ir masinės gamybos klestėjimo, – o gal būtent dėl jų – rankų darbo paklausa tik augs. Dabar stebima aiški tendencija, kad žmonės vis labiau ima ieškoti savo unikalaus išskirtinumo ir nebenori būti masinės gamybos „lėlėmis“.

    Čia galite rasti įdomų ir vertingą „Business of Fashion“ portalo straipsnių rinkinį (anglų kalba) apie tradicinių amatų bendrovių iššūkius ir sėkmę.