Elegantiškiausias XIX a. rūbas

Ernest-Joseph-Angelon Girard, „Moters, vilkinčios juodai, portretas“, 1855 m.
Paveikslas, vertas įdėmaus įsižiūrėjimo...


2016 m. vasario 25 d.

Paryžius nuo seniausių laikų garsėjo kaip mados ir grožio sostinė. Tačiau XIX a. buvo viena sritis, kurioje madas diktavo ne Paryžius, o Londonas! Tai – kostiumų, skirtų įvairioms sporto šakoms mados, ypač jodinėjimo.  Pats madingiausias amžiaus vidurio siuvėjas Paryžiuje buvo anglas Henry Creed‘as, genialiai kirpęs jodinėjimo kostiumus ir vyrams, ir moterims. Jo paslaugomis naudojosi ir Anglijos karalienė Viktorija, ir Prancūzijos imperatorienė Eugenija.

Mums moteriški jodinėjimo kostiumai – turbūt pats elegantiškiausias XIX a. moterų rūbas. Dėl praktinių sumetimų jis niekada nebūdavo perkraudamas.
 
 
1870 m. graviūroje – moteriškas jodinėjimo kostiumas. Neįprasta jo detalė – kelnės.  
1871 m. jodinėjimo kostiumai. Nors jodinėdamos damos labai nesipuošdavo, grakštūs auskarai ir nedidelė segė buvo neatsiejama kostiumo dalis.
 
O jau tie kaspinai ant grakštaus cilindro – juodi, balti, iš plono šilko ar nėrinių... Ar regit, kaip įspūdingai jie plevėsuoja, skriejant per laukus?..
 
 

XIX a. vidurio jodinėjimo kostiumas iš moteriško žurnalo. Atkreipkite dėmesį – kitoje lapo pusėje persišviečia natos...
  1871 m. graviūra, vaizduojanti jodinėjimo kostiumą, cilindrą ir didelį  kaspiną.
 
Turbūt galime už tikrą spėti, kad jodinėjimo kostiumą Prancūzijos valdovei imperatorienei Eugenijai pasiuvo pats minėtasis Henry Creed‘as. Beje, būtent ji ir prikalbino garsųjį siuvėją amžiaus viduryje perkelti savo siuvyklą iš Londono į Paryžių.


Charles Edouard Boutibonne, „Imperatorienė Eugenija“, 1857 m.

Bene garsiausia XIX a. jojikė – Elizabet, Austrijos imperatorienė. Jau nuo vaikystės ji be galo mėgo jodinėti, o tapusi imperatoriene anaiptol neatsisakė šios pramogos. Taigi ant arklio praleisdavo kur kas daugiau laiko nei imperatoriaus rūmuose. Belieka tik stebėtis – su pakankamai tvirtai užveržtu korsetu, ant vienpusio moteriško balno ir dar zovada!


Elizabet, Austrijos imperatorienė (1837–1898 m.)