Kviečiame kartu patirti Šv. Kalėdų stebuklą...


2022 11 03
Šiais metais paruošėme jums net du naujus kalėdinius renginius apie tai, kuo mūsų širdis dega jau seniai – apie senovinį forminį meduolį ir senovinį kalėdinį žaisliuką. Kaip visuomet ne tik patirsime, bendrausime, skanausime, bet ir turėsite galimybę patys susikurti mažą savo šventės stebuklą...



Kvapni ir paslaptinga... Meduolio istorija
 

„Jei turėčiau bent vieną pinigėlį, atiduočiau jį Tau, kad galėtum nusipirkti meduolį...“
Viljamas Šekspyras, 1589-ieji.

Gal šiandien sunku ir patikėti, kad, regis, toks paprastas dalykas kaip kalėdinis meduolis kadaise buvęs ne tik kulinarijos, bet ir meno šedevru... Kad meduolis buvo karalių pasididžiavimas ir vargšų paguoda... Dar XVII a. Vilniaus amatininkų cechuose buvo kepami ne bet kokie, o puikieji forminiai meduoliai – jau pamiršti, et, visai kitokie negu dabar! Juos mena ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės senoji kulinarija, o savo ištakomis meduolis neabejotinai siekia ikikrikščioniškuosius laikus ir turi gilią apeiginę prasmę. 

Šįvakar leisimės į kvapų ir skonių kupiną kelionę, kur senoviniai didingi miestai, sunkiose skryniose saugomos paslaptys... Ne tik klausysitės senųjų Torūnės ir Niurnbergo meduolininkų pasakojimų, apžiūrėsite forminio meduolio lentų kolekciją, bet ir degustuosite senovinio meduolio rūšis, atkurtas pagal autentiškus receptus. Be to, turėsite galimybę patys pasidirbinti... na, nesakysime ką, bet tai saugos Jus ir Jūsų artimuosius visus metus!Gruodžio 8–9 dienomis, 18:30 val., kviečiame į renginį „Kvapni ir paslaptinga... Meduolio istorija“. Kartu leisimės į kvapų ir skonių kupiną kelionę, kur senoviniai didingi miestai, sunkiose skryniose saugomos paslaptys... Ne tik klausysitės senųjų Torūnės ir Niurnbergo meduolininkų pasakojimų, apžiūrėsite forminio meduolio lentų kolekciją, bet ir degustuosite senovinio meduolio rūšis, atkurtas pagal autentiškus receptus. O apie forminį meduolį kalbėsime išsamiai, plačiai ir vaizdingai.

Bilietus galima įsigyti čia:
Gruodžio 8 d.
Gruodžio 9 d.



Angelo glėby... Sugrįžimai

Sugrįžimai... Gal suvirpės juose pamirštas sapnas, saulėto vaikystės krašto atspindžiai... Kviečiame pakeliauti laiku, šįkart – po kalėdinio žaisliuko praėjusius gyvenimus. Vartysime išblukusius istorijos puslapius, gėrėsimės metalą aptraukusia patina, nuo kurios jo senatvė – tik dar gražesnė... Pažvelgsime į praėjusių laikų lietuviško dvaro eglutę, pažvelgsim iš labai arti.

Seniau eglutės puošmenų būta tikrai nepigių, todėl jos dažnai dirbintos tiesiog namuose. XIX amžiaus rankų darbo žaisliukai žavi savo tikrumu, nuoširdumu, net... tam tikru vaikišku naivumu... Šiandien jie – plačiajam ratui pamiršta, tačiau žinovų labai vertinama retenybė.

Šį vakarą kartu bandysime prikelti, prisiminti, susigrąžinti senovinį kalėdinį žaisliuką. Turėsite unikalią galimybę susikurti savąjį kalėdinį žaisliuką iš tokių pačių medžiagų, kokios naudotos XIX amžiuje, garsiųjų Drezdeno popierinių nėrinių, puošite jį pagal senąją tradiciją gaminamais stikliniais karoliukais... Sukursite... gal dirižabliu skrendantį angelą? O gal... oro balionu skriejančią puokštę gėlių?.. Tai – tik Jūsų fantazijos reikalas. Bus daug įkvėpimo. Pažadame – kartu su savuoju žaisliuku išsinešite dalelę istorijos. Ir dalelę sugrįžusios vaikystės, kurioje, lyg angelo glėby, – gera ir saugu.

Ir kaip gi be jaukių Kalėdomis kvepiančių vaišių iš senojo dvaro virtuvės! Labai lauksime ir mažųjų savo draugų!

Bilietus galima įsigyti čia:
Gruodžio 15 d.
Gruodžio 16 d.


Renginius galima užsakyti kaip uždarus šventinius vakarus, suderinus tinkamą datą.
Renginio partneris – teatras „Arbatvakariai“.

Labai lauksime Jūsų! :)