Kviečiame į renginį „Gėlių kalba“


2024 01 05
Nepažįstamas, pavojingas ir kartu viliojantis pasaulis – nepatirtais reginiais, skoniais, garsais… Gaivus lazurito švytėjimas, tolimųjų jūrų ryškiaspalviai koralai, laukinių vijoklių vešli žaluma… Štai iš kur atkeliavo gėlių kalba. Kviečiame į kelionę laiku po XIX amžių, kuriame ji tiesiog klestėjo. O prasidės ji senovės Turkijoje, rožių žiedlapių kvapo persmelktais patyrimais...



Pažinti gėlių reikšmes šį vakarą mums padės autentiškas mūsų krašto šaltinis – garsaus XIX a. sodininko ir botaniko Juozapo Strumilos sudarytas gėlių kalbos žodynėlis, išleistas 1834 m. Vilniuje. Šį unikalų šaltinį specialiai Jums išvertėme iš lenkų ir lotynų kalbų bei papildėme žodyne minimų augalų nuotraukomis!

Kartu su „gėlių kalba“ kviečiame atrasti ir dalelę Rytais dvelkiančios – karčiai saldžios ir netgi pavojingos – marcipano istorijos... Štai kokių vaišių paruošėme renginio dalyviams! Mūsų rankomis gaminti marcipaniniai skanėstai, su natūraliu migdolų aromatu, pateikti pagal XIX a. dvasią ir tradiciją.

Šį vakarą Jūs:
֎ Sužinosite ir patirsite spalvomis ir kvapais turtingą gėlių kalbos istoriją.
֎ Susipažinsite su plačiu istoriniu kontekstu – nuo XIX a. dvarų kultūroje ypač paplitusio susidomėjimo botanika iki senovinių darbo su herbarais technologijų, kurių sėmėmės iš XIX a. autentiškų šaltinių.
֎ Prisiliesite prie XIX a. herbarų kultūros, jos istorijos, daiktinio palikimo – jis tikrai gausus ir įkvepiantis!
֎ Gausite Juozapo Strumilos sudarytą gėlių kalbos žodynėlį, kurį bet kada vėliau galėsite atsiversti (el. formatu).
֎ Turėsite galimybę pasigaminti unikalų daiktą iš herbarų – knygos skirtuką, prabylantį gėlių kalba. Suteiksime visas reikalingas priemones ir medžiagas
֎ Ir, žinoma, vaišinsitės!


Renginys vyks Liepkalio g. 12-5A, Vilniuje.
Renginio partneris – teatras „Arbatvakariai“.

Jei kyla klausimų, skambinkite tel. 8 612 668 15.