Atraskime pamirštas Šv. Valentino šventės prasmes


2023 01 22
Ar žinojote, kad XIX amžiuje Šv. Valentino diena buvo skirta VISIEMS IR KIEKVIENAM – nuo vaikų iki senukų, o ne tik „įsimylėjėliams“? Tai buvo meilės ir nuoširdaus dėmesio šventė, kai namai būdavo verste užverčiami laiškais ir atvirukais...



Šv. Valentino dienos sveikinimai buvę patys subtiliausi iš visų senovinių atvirukų, puošti ploniausiais popieriaus nėriniais, paauksuotom ir sidabruotom detalėm, chromolitografijos spaudiniais. Jie iki šiol žavi antikvaro kolekcininkus, o vertingiausi yra muziejų pasididžiavimas.
Šiandien Valentino diena ne vienam iš mūsų siejasi su paviršutinišku meilės supratimu ir komercija... Kviečiame į šią gražią, gilias tradicijas ir net religinį atspalvį turinčią šventę pažvelgti kiek kitaip, gerokai plačiau.

Šį vakarą...
֎ Išgirsite apie Šv. Valentino dienos ištakas ir XIX a. šventimo tradicijas – ne tik Europoje, bet ir mūsų dvaruose!
֎ Gyvai apžiūrėsite tikrus senovinius Šv. Valentino dienos atvirukus ir jų detales.
֎ Sužinosite šių atvirukų gaminimo paslaptis ir istoriją. O dar svarbiau – galėsite patys pasidirbinti po atviruką, ir ne bet kokį! Šį vakarą pagal senovines technologijas mokysimės gaminti DAUGIASLUOKSNIUS atvirukus – tokius, kokie XIX amžiuje buvo patys gražiausi ir vertingiausi. Naudosite tikras iki šiol pagal XIX a. dizainus gaminamas detales: Drezdeno kartonažo detales, iškarpas, paveikslus... O per Šv. Valentino dieną galėsite jį padovanoti žmogui, kurį nuoširdžiai mylite. 
֎ Be to, tiesiog negalėsime nekalbėti apie... ŠOKOLADĄ. Juk šalia subtiliųjų atvirukų šokoladas buvo viena dažniausių dovanų - gaminamas įmantriose formose, pateikiamas nuostabaus grožio dėželėse...

Ne tik kalbėsime!
֎ RAGAUSIME karšto šokolado iš tikro senovinio šokoladinuko.
֎ Prie arbatos puodelio vaišinsimės pagal senovinius receptus paruoštais saldumynais.
֎ Susipažinsime su įdomiąja XIX a. šokolado istorija – ne tik pasauline, bet ir lietuviškąja, apžiūrėsime senovines šokolado gaminimo formas.
֎ Grožėsimės mūsų atkurtais mažais konditerijos stebuklais...

Kvieskite ne tik savo vyrą ar žmoną... Atsiveskite senelius, anūkus, dėdes, tetas ar tiesiog brangius bičiulius... Kartu atraskime, kokia tikroji Šv. Valentino dienos prasmė! 


Nuotraukos iš renginio 


Renginį galima užsakyti kaip uždarą šventinį vakarą, suderinus tinkamą datą.
Skambinti tel. 8 612 66 815 (Lina) arba rašyti el. paštu info@filigrania.lt

Renginio partneris – teatras „Arbatvakariai“.


Labai lauksime Jūsų!